Niedzielny obiad z rodziną to jedno z najważniejszych wydarzeń tygodnia. To czas, kiedy można usiąść do stołu, porozmawiać i zjeść pyszne, domowe jedzenie. W tym artykule przedstawiam kilka przepisów na niedzielny obiad, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.
Rosół z kluskami
Rosół z kluskami to klasyczne danie, które przypomina nam o naszych babciach i ich kuchni. Aby przygotować ten pyszny rosół, potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka soli
- pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać bulionem drobiowym i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz i gotować przez kolejne 30 minut. Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko i mąkę, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kulki i wrzucić do gotującego się rosołu. Gotować przez kolejne 10 minut, podawać z ulubionymi dodatkami.
Pieczony kurczak z ziemniakami i warzywami.
Potrzebne składniki to:
- 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg)
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
Kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie posmarować masłem i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a warzywa obieramy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek siekamy drobno.
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warzywa i ziemniaki, a na wierzch układamy kurczaka. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 1,5 godziny, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a warzywa dobrze wypieczone.
Szarlotka
Składniki:
- 6-8 jabłek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- cukier puder do posypania
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajko mieszamy w misce, a następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wałkujemy na placek i układamy na dnie formy do pieczenia, a drugą wałkujemy na wierzch jabłek.
Jabłka układamy na cieście na dnie formy, a na wierzch układamy drugą warstwę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 50 minut, aż ciasto będzie złociste i jabłka miękkie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Z powyższych przepisów można z łatwością przygotować pyszny, domowy obiad na niedzielę, który z pewnością zadowoli całą rodzinę. Ważne jest, aby pamiętać o różnorodności, zdrowych składnikach i smaku.