Propozycje na niedzielny obiad z rodziną


Niedzielny obiad z rodziną to jedno z najważniejszych wydarzeń tygodnia. To czas, kiedy można usiąść do stołu, porozmawiać i zjeść pyszne, domowe jedzenie. W tym artykule przedstawiam kilka przepisów na niedzielny obiad, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Rosół z kluskami

Rosół z kluskami to klasyczne danie, które przypomina nam o naszych babciach i ich kuchni. Aby przygotować ten pyszny rosół, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać bulionem drobiowym i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz i gotować przez kolejne 30 minut. Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko i mąkę, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kulki i wrzucić do gotującego się rosołu. Gotować przez kolejne 10 minut, podawać z ulubionymi dodatkami.

Pieczony kurczak z ziemniakami i warzywami.

Potrzebne składniki to:

  • 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie

Kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie posmarować masłem i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a warzywa obieramy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek siekamy drobno.

Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warzywa i ziemniaki, a na wierzch układamy kurczaka. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 1,5 godziny, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a warzywa dobrze wypieczone.

Szarlotka

Składniki:

  • 6-8 jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • cukier puder do posypania

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajko mieszamy w misce, a następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wałkujemy na placek i układamy na dnie formy do pieczenia, a drugą wałkujemy na wierzch jabłek.

Jabłka układamy na cieście na dnie formy, a na wierzch układamy drugą warstwę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 50 minut, aż ciasto będzie złociste i jabłka miękkie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Z powyższych przepisów można z łatwością przygotować pyszny, domowy obiad na niedzielę, który z pewnością zadowoli całą rodzinę. Ważne jest, aby pamiętać o różnorodności, zdrowych składnikach i smaku.