Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny vilva zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /home/nprofi15/domains/biegmaryi.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Przepis na klasyczne risotto z dodatkiem grzybów -

Przepis na klasyczne risotto z dodatkiem grzybów


Risotto to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które znalazło wielu wielbicieli na całym świecie. Jest to potrawa na bazie ryżu, która łączy w sobie delikatność i aromatyczność, a jednocześnie jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. W tym artykule przedstawię przepis na pyszne i aromatyczne risotto, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich i gości.

Składniki:

  • 300g ryżu arborio
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu, tak aby był ciepły.
  2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plastry.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na złoty kolor.
  4. Dodajemy ryż i smażymy go razem z cebulą i czosnkiem przez około 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  5. Dodajemy wino i mieszamy, aż alkohol odparuje.
  6. Dodajemy pieczarki i mieszamy, aż zmiękną.
  7. Dodajemy 1-2 łyżki bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn.
  8. Dodajemy kolejne porcje bulionu, mieszając cały czas, aż ryż będzie miękki i kremowy.
  9. Dodajemy starty parmezan, sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około minutę.
  10. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby smaki się przegryzły.

Gotowe risotto podajemy na ciepło, posypane resztą parmezanu i listkami świeżej bazylii.

Podsumowanie:

Risotto z grzybami to danie, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich i gości. Dzięki prostemu przepisowi i łatwo dostępnym składnikom możesz przygotować to danie w zaciszu własnej kuchni. Risotto to idealna propozycja na obiad lub kolację, którą można podać solo lub jako dodatek do mięsa lub ryby.